Снимка: Булфото, архивМинистър-председателят поиска винетки да се купуват и чрез банкомати и в

...
Снимка: Булфото, архивМинистър-председателят поиска винетки да се купуват и чрез банкомати и в
Коментари Харесай

Експерт: Това е само началото на проблемите с тол системата

Снимка: Булфото, списък

Министър-председателят поиска винетки да се купуват и посредством банкомати и в това време от Пътната организация посъветваха водачите, макар дадения гратисен интервал, да купуват винетки, тъй като е допустимо да бъдат санкционирани. Управителят на АПИ Светослав Глосов сподели, че до 15 януари КАТ има право да глобява за хартиени винетки, а основаните групи за надзор ще спомагат на водачи, които нямат електронни винетки, оповестява novini.bg

В отговор на въпрос на слушател, който гласи: " откакто има гратисен интервал, който беше разгласен публично до 15 януари, с цел да може тази система да тръгне, за какво през днешния ден беше декларирано, че въпреки всичко КАТ ще има право да глобява за хартиените винетки? ",  Богдан Милчев от Института за пътна сигурност съобщи пред БНР: " Проблемът идва от метода, по който се ръководи цялата тази инфраструктура. Това управление, което ръководи тази инфраструктура сега със своите изказвания – от една страна, това което вие казвате, че има гратисен интервал, по-късно споделят – да де, но не е напълно гратисен интервал, и в последна сметка би трябвало да е ясно, че гратисни интервали с изказвания не може да има. Трябва да има нормативен документ, нормативен акт, подобен документ няма и това значи, че всеки на пътя може да прави, контролните органи, всичко на пътя, което им се разпорежда. Такива устни изказвания, които целят да лишават някакво публично напрежение, демонстрират какъв брой мощно некадърно е това управление на АПИ ".

" По-големият проблем, е, че тези хора стартират да заплашват и заплашват нашия живот. Защото с метода, по който те ръководят пътната система, ние се трансформираме в страна, в която – да загинеш по пътя, да ни се случи някакъв проблем е най-голяма вероятността ", уточни Милчев, който е и някогашен началник на КАТ.

" Аз желая да ви уверя, че този механически проблем, който се пробват да ни показват, е единствено началото от поредност от проблеми, които ние ще имаме с внедряването на тази тол система. Управителите на АПИ трансфораха за последните 3 години нашите пътища в най-големия проблем на българското държавно управление. Ние нямаме седмица, в която няма скандал. Ние имаме проблеми по цялата инфраструктура и е нужна коренна смяна. Аз искам наистина да се обърнем към българското държавно управление в лицето на премиера – той би трябвало да потърси отговорност на управителния съвет на АПИ, тъй като ще пристигна време, когато той ще би трябвало да носи отговорност от тяхно име за своя сметка ", акцентира специалистът.

Относно бъдещите проблеми на поетапното въвеждане на системата Милчев обясни: " Вижте единствено какъв брой проблеми имаме сега. Първият проблем, който породи беше с това по какъв начин действа механически системата. Вторият проблем – имаше незадоволително инсталирани уреди, които да могат да се закупуват по границата и по този начин нататък. Следващият проблем ни идва – пътищата дали да се взимат винетки през обитаемоте места, или не. Това е единствено за първите три дни, а системата не е почнала да действа ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР